.png?locale=ro)

Ce poți vizita la maxim o oră distanță de Sibiu, pe rutele România Atractivă
Oriunde te-ai afla în România, ești înconjurat (fără să știi, uneori) de o mulțime de obiective turistice mai puțin cunoscute, care îți dezvăluie că rădăcinile poporului nostru sunt complexe și fascinante. Dacă te afli în Sibiu sau plănuiești o escapadă acolo, ți-am pregătit o listă cu 14 obiective de pe rutele România Atractivă, pe care le poți vizita în împrejurimile orașului, la maxim o oră de mers cu mașina.
Nu uita că oriunde te-ai afla poți căuta și tu obiectivele din proximitatea ta, folosind funcționalitatea „hartă” din cadrul aplicației noastre. Spor la descoperit!
Enigmaticul castel Thobias
Între colinele pline de farmec ale localității Boarta din județul Sibiu stă enigmaticul Castel Thobias, o micuță comoară ce își ascunde tainele printre vechi ziduri. Cu o istorie învăluită în mister și fragmente rare de informații, acest castel încântă și intrigă, în egală măsură. Descoperă-l aici.

Pe urmele geților, la Cetatea dacică de la Căpâlna
Te-ai întrebat vreodată de ce Herodot, părintele istoriei, îi considera pe geți „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”? O incursiune la Cetatea de la Căpâlna îți oferă ocazia să îi cunoști mai bine pe acești strămoși legendari. O găsești pe Dealul Cetăţii, pe malul stâng al Sebeşului. Ca să ajungi aici, vei urca la peste 600 m altitudine. Copacii marcați cu cruce roșie și triunghi albastru îți vor fi tovarăși de drum. Ridicată la mijlocul secolului I î.Hr., în vremea lui Burebista, fortificația a avut un rol important în sistemul dacic de apărare. Ruinele îți dezvăluie ingenioasa tehnică de construcție murus dacicus, dar și gândirea strategică a strămoșilor noștri. Descoperă măreția unui moment din trecutul îndepărtat, în mijlocul unui peisaj impresionant! Mai multe informații, aici.

Farmecul Transilvaniei profunde: gospodăriile tradiționale din Biertan
Revenim la Biertan, una dintre primele comune atestate oficial în Ardeal și poate cea mai fermecătoare, inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO alături de biserica fortificată din localitate, unica cetate din Transilvania cu trei rânduri de ziduri de apărare. Satul și-a păstrat farmecul de demult: case vechi bine conservate, construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, porți înalte, fundații de piatră, cărămidă aparentă și acoperișuri înclinate învelite cu țiglă solzi. Vei observa că majoritatea sunt frumos decorate cu fațade în culori pastel și ornamente florale, desene geometrice sau motive viticole. Toate îți fură ochii, iar împreună compun un cadru autentic unic, ce valorifică tradiția în formele cele mai pure. Află ce mai poți vizita, aici.
%20(1).jpg?locale=ro)
Eleganța unor vremuri apuse: Castelul Apafi
Un castel princiar cu zeci de slujitori, partide de vânătoare, baluri și oameni din înalta societate a vremii. Așa a arătat perioada de glorie a castelului Apafi din Dumbrăveni, care se află astăzi în centrul localității din județul Sibiu, la jumătatea distanței dintre Sighișoara și Mediaș. Un loc în care au poposit împărați, cancelari și poeți, s-au semnat documente importante și s-au scris file din istoria mare, evenimente ale căror ecouri răsună până în zilele noastre. Descoperă-l aici.
.jpg?locale=ro)
O lecție de arhitectură, la Sâmbăta de Sus
Castelul Brâncovenesc din Sâmbăta de Sus este un monument ce reflecta în trecut perioada de înflorire a stilului arhitectural brâncovenesc în Țara Românească și în zonele învecinate. În secolul XVIII, castelul era una dintre puținele clădiri reprezentative pentru acest stil arhitectural caracterizat prin detalii ornamentale elaborate și influențe otomane și bizantine. La finalul secolului a fost dărâmat, fiind ulterior reconstruit în stil baroc târziu, dar păstrând elemente decorative din vechiul palat. El oferă și astăzi o privire în trecutul istoric și cultural al zonei. Descoperă-l aici.

Gusturile sibiene, prin piețele orașului
Orice iubitor al experiențelor culinare autentice își va începe călătoria gastronomică a Sibiului într-una dintre piețele orașului. Piața Volantă Transilvania este piața micilor producători autentici ai județului, deschisă în fiecare sâmbătă, în parcarea Sălii Transilvania. Putea la fel de bine să i se spună „piața gusturilor sibiene”, fiindcă exact asta oferă – o incursiune în miezul gastronomiei locale, găzduind o mulțime de producători care își expun cu mândrie bunătățile. Aici, nicio sâmbătă nu se aseamănă cu alta, niciun produs nu e ca cel de săptămâna trecută sau cea viitoare. Ceea ce rămâne însă constant este calitatea produselor, autenticitatea oamenilor, bujorii din obraji și faptul că trebuie să fii acolo dis-de-dimineață ca să găsești tot ceea ce ai notat pe lista de cumpărături. Află totul despre gusturile autentic sibiene, aici.

Biserica Reformată fortificată din Ocna Sibiului
Stațiunea Ocna Sibiului, denumită popular și „litoralul Ardealului”, se află la doar câțiva kilometri de Sibiu și este renumită pentru lacurile saline și nămolul tămăduitor. Biserica fortificată de aici poate fi considerată una dintre cele mai vechi biserici construite de către coloniștii sași în sudul Transilvaniei. Se spune că în biserică s-ar afla criptele unor nobili care veghează și acum la binele comunității. De asemenea, undeva în curtea bisericii s-ar afla un tunel de salvare pentru locuitori în caz de asediu, datând din epoca medievală şi postmedievală. Află mai multe despre ea, aici.

O istorie de peste 800 de ani: Biserica Evanghelică fortificată de la Valea Viilor
Dacă ajungi pe Târnava Mare, la Valea Viilor, vei avea parte de o experienţă emoţionantă. O mână de saşi ascultă, înşiraţi pe primele trei rânduri de bănci, predica rostită din amvon de preotul luteran. În acest loc, acum aproximativ 800 de ani, sașii au ridicat o casă a Domnului! Veneau de la mii de kilometri, aduceau cu ei credința și lăstarii de viță de vie. La început locul era numit Wurmloch, în germana medievală, însemnând loc cu viermi, iar Baromlaka, în limba maghiară, târgul vitelor. Numele de Valea Viilor a venit odată cu renumele plantațiilor de viță-de-vie care umpluseră dealurile. N-a trecut mult și, pe același loc, sașii au construit această biserică, mult mai mare, și-n jurul ei, prin anii 1500, au ridicat turnuri și ziduri de apărare. A ajuns una dintre cele mai puternice biserici fortificate dintre toate cele construite de saşi. Dovadă că-n ciuda vremurilor zbuciumate, și astăzi, ea a rămas la fel. Află mai multe, aici.

Biserica Evanghelică fortificată Biertan, locul unde cuplurile își regăseau armonia
Ai aflat despre povestea legendară a turnului din Biertan, unde se găsește o încăpere extrem de mică numită „carceră”? Vreme de 300 de ani, cuplurile a căror relație devenea tensionată erau aduse aici. Preotul local îi închidea pe cei doi parteneri până când reușeau să-și rezolve neînțelegerile și să evite divorțul. Scopul era ca, având speranța salvării căsniciei lor, cuplurile să împartă totul în acest spațiu restrâns, de la o singură pernă și o pătură, până la un singur loc la masă, o singură lingură și un pat foarte mic. Dar vino și trăiește nemijlocit experiența unor momente petrecute aici, între zidurile turnului, și vei descoperi cât de prețuită era în trecut pacea și buna înțelegere. Planifică o excursie începând de aici.

Frumusețea tradițiilor: gospodăriile din Râu Sadului
Descoperă pitoreasca localitate Râu Sadului din Mărginimea Sibiului și explorează frumusețea tradițiilor rurale românești. Structura așezării se deosebește de satele din apropiere: gospodăriile sunt grupate în interiorul cătunelor, dar există și unele răsfirate la marginea lor. Casele tradiționale redau esența vieții în comunitate. Construite cu măiestrie, acestea păstrează autenticitatea prin utilizarea trunchiurilor de lemn masiv, netencuite pe exterior. Pereții interiori sunt îmbrăcați în tencuială de pământ, iar acoperișurile în țigle solzi din pământ ars sau alte materiale tradiționale. În cele 4 cătune care alcătuiesc comuna Râu Sadului tradiția se îmbină armonios cu frumusețea naturală, oferindu-ți o incursiune autentică în inima Mărginimii Sibiului. Planifică o excursie, începând de aici.

O lecție de istorie prin Colinele Transilvaniei: Biserica Evanghelică Șmig
Satul Șmig aparține destinației eco-turistice Colinele Transilvaniei, care include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000. Este a doua zonă ca mărime din țară cu statut de protecție, după Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu 10 arii naturale protejate. Printre bisericile din Valea Târnavelor, biserica evanghelică din Șmig, atestată încă din 1390, are una dintre cele mai mari și mai bine conservate picturi murale medievale, aceasta acoperind o suprafață de aproximativ 250 de metrii pătrați. Azi, numeroși studenți din țară și străinătate, sub îndrumarea unor specialiști consacrați, descoperă prin studiu aplicat tainele restaurării frescelor medievale. Află mai multe despre această zonă fascinantă, aici.
.jpg?locale=ro)
Urmele Castrului Roman de la Titesti, apărarea din munți în calea populațiilor barbare
Pe granița naturală a provinciei Dacia Inferior, reprezentată de râul Olt, Castrul roman de la Titești a fost unul dintre punctele înaintate de apărare, în cadrul sistemului roman de fortificații. A fost construit cel mai probabil în secolul al II-lea d.Hr., în timpul împăratului Hadrian. Rolul acestei fortificații era de a supraveghea culoarul de acces care ocolea Masivul Cozia prin partea de est și de a preîntâmpina atacurile directe ale populațiilor barbare. Astăzi poți observa doar urmele construcției patrulatere din piatră, care adăpostea la vremea aceea câteva sute de soldați. Află mai multe despre el, aici.

Frumosul în toate formele lui: Situl rural Valea Viilor
Odată ajuns în Valea Viilor, județul Sibiu, lasă-te purtat pe străzile satului să descoperi „frumosul”, în toate formele lui. Dacă ești explorator din fire, ia la pas împrejurimile sitului rural și observă tot ce are de oferit. Nu mulți sunt cei care mai știu cum era odinioară, care sunt vârstele satului și cum au trecut anii peste comunitatea de aici. E un privilegiu să stai de vorbă cu ei! Pe străzile liniștite ale satului te întâmpină biserica, nucleul aşezărilor întemeiate de coloniştii saşi. Impunătoare ca o catedrală, înconjurată de ziduri de apărare, adăpostind adevărate comori religioase, biserica săsească fortificată din Valea Viilor și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO. Dacă te-am făcut curios, află mai multe aici.

Plimbări pitorești: gospodării tradiționale în Arpasu de Jos
Comuna Arpașu de Jos, situată la poalele Făgărașilor, în inima Țării Oltului, te îmbie să descoperi farmecul său distinct, unde istoria și arhitectura locală creează o călătorie fascinantă în timp. Explorând străzile, vei fi captivat de gospodăriile tipice, revelând tradiții autentice cu casele de locuit și bucătăriile de vară aranjate simetric. Șurile generoase completează aceste compoziții pitorești, oferind o privire autentică asupra vieții rurale. Unul dintre reperele definitorii ale comunei este Casa memorială a doctorului Telea-Bologa din satul Noul Român, o clădire cu o poveste impresionantă, începută în mijlocul secolului al XIX-lea. În acest loc, pasiunea pentru tradiție se împletește armonios cu amintirile personalităților istorice remarcabile ce i-au trecut pragul. Află întreaga poveste aici.
