România Atractivă
01 Iulie 2025

Ce brânzeturi am descoperit pe rutele România Atractivă
Există atâta diversitate de arome, gusturi și personalități în țara noastră! Din punct de vedere gastronomic avem încă multe de descoperit, căci fiecare regiune vine cu preparate deosebite, făcute cu grijă și perseverență, din strămoși, de către oamenii locului. De data aceasta, am pornit pe rutele României Atractive ca să descoperim cât mai multe tipuri de brânzeturi - de la cele aprige și aromate de munte, la altele mai fine, înnobilate cu tot felul de mirodenii și gusturi surprinzătoare - mâncate de-a gata sau combinate în rețete savuroase. Descoperă și tu ce brânzeturi delicioase poți găsi pe rutele România Atractivă!

O mulțime de sortimente și producători, în județul Mureș


Județul Mureș deschide vizitatorilor săi gurmanzi porțile către peisaje și minuni geografice, dar și culinare. Aici, românii, maghiarii, germanii, rromii, armenii și evreii au trăit mereu împreună, cu bucurie, pace și acceptare, clădind astăzi împreună un peisaj cultural unde tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile fiecăruia se contopesc și se îmbrățișează. În mijlocul acestei diversități, bucătăria locală îți va stârni simțurile, iar vinurile, brânzeturile și dulcețurile reprezintă adevărata esență a gastronomiei mureșene.

În călătoria ta culinară trebuie să te oprești pe la producătorii locali de brânzeturi fie la Cheese Market în Miercurea Nirajului, la brânzăria Therezia sau la producătorul consacrat de Telemea de Ibănești.  În Pănet, vei vizita manufactura de boia pentru care promitem o experiență nemaipomenită și o degustare memorabilă. La Pivnița Bunicii din Saschiz sau la Fundația Adept vei descoperi experiențe unice și savoarea autentică a produselor locale. Află mai multe despre toate bunătățile din regiune, aici.

Gustul ospitalității din județul Mureș

Cașcaveaua din Prahova, un deliciu tradițional românesc


Aceasta este cașcaveaua de pe Valea Doftanei, o roată galbenă și catifelată cu un gust unic inconfundabil. Forma ei circulară simbolizează ritmurile anotimpurilor, trecerea timpului și mişcarea perpetuă a naturii.  În aroma desăvârșită a cașcavelei s-au adunat minunățiile din Valea Doftanei, pajiștile sălbatice, florile de câmp, sufletul oamenilor și lemnul pădurilor care abundă aici. 

Pe lângă râul Doftana, în satele Teșila și Trăisteni, oamenii au știut să păstreze amintirile strămoșilor lor și în cultura gastronomică. Ea povestește despre ape limpezi cu păstrăvi argintii, păduri seculare pline de ciuperci sau diferite și delicioase produse din brânză. Fie că mergi într-o vizită la o stână și descoperi cel mai bun bulz asortat cu panorame unice, oprești la păstrăvărie sau iei prânzul la Mama Lili, vei descoperi că locurile și oamenii te vor cuceri. Și nu vei avea încotro decât să revii cu poftă de viață și experiențe culinare în aer tare și bun de munte. Mai multe aici.

Cașcaveaua din Prahova - deliciu tradițional românesc


Gusturi Sibiene, cu nelipsitele brânzeturi de Sibiu


Așa cum sigur ți-ai dat seama deja, gusturile autentice sibiene se remarcă printr-o îmbinare armonioasă între tradițional și modern, între autenticitatea vremurilor trecute și flerul minimalist al vremurilor prezente. De la Telemeaua de Sibiu protejată la nivel european, la specialități rafinate de brânză, Sibiul își îmbie vizitatorii într-o călătorie culinară inedită cum pesemne nu au mai trăit vreodată. Traseul piețelor locale trebuie să includă neapărat Piața Cibin, o comoară a Orașului de Jos, care găzduiește numeroși producători din Mărginimea Sibiului și din regiunea vecină, Oltenia. Nu puteți rata, desigur, Vinerea Verde din Piața Huet – acea variantă a pieței de producători locali, mai cu ștaif, mai mică și mai fină, având peisajul medieval la picioare. Află mai multe, aici.

Gusturi Sibiene

Înturnatul de la Potecu Stânelor


Pe potecile înalte ale Munților Șureanu, acolo unde cerul atinge crestele muntoase, se află un traseu tematic unic: Potecu Stânelor. Situată la peste 2.000 de metri altitudine și accesibilă prin Transalpina, cea mai înaltă șosea de munte din România, această potecă este o invitație către descoperirea tradițiilor culinare și pastorale ale zonei. Un preparat tradițional deosebit este „Înturnatul": o combinație de smântână, caș, pâine și sare. Pentru prepararea „înturnatului” este nevoie de smântână dulce și de caș, dar nu proaspăt, ci dospit sau maturat, sau de „cașcaval de Loman”, un produs tradițional atestat. „Înturnatul” se mănâncă atunci când este cald, iar cel mai gustos „înturnat” este cel preparat în ceaun, la stână, în timpul „văratului” oilor la munte. Mai multe despre acest preparat tradițional, aici.

Potecu Stânelor